Quantcast
Channel: RUSTIKK HAGE
Viewing all 109 articles
Browse latest View live

Helt hvite julestjerner

$
0
0
I fjor oppdaget jeg for første gang de helt hvite julestjernene, som altså ikke er gule. Det er et hyggelig bekjentskap. Før jeg visste ordet av det, kom mamma forærende med en slik potteplante også i år. Hun pleier å ha noen vanvittige elegante azaela, mens mine hurtig visner ned til ingenting.
Men ikke i år. I år skal jeg passe på at de aldri tørker ut, og så satse på at den overlever julen og kan forflyttes utendørs i løpet av våren.

Lavendel – lag egne småplanter

$
0
0
Nå er det på tide å ta saksen fatt, og klippe lavendelen ned. Klipping er en lur måte å få mange nye lavendelplanter på. Stikk avkappet i jorda, det dannes raskt rot! Det beste er nok å dekke med plast i begynnelsen – hvis de står på tørt sted. Jeg gjorde det i fjor, og i år har jeg en rekke gratis småplanter. I år vil jeg prøve begge deler – med og uten plast som dekke.

Jul med naturens egen pynt

$
0
0
Knekk inn noen greiner fra hage eller skogholdt, innimellom regnbygene! Når plussgradene gjør utelivet rått, har man en unnskyldning for å pynte innendørs.
Jeg synes juletrepynten kommer bedre til sin rett når den henger på en naken grein i en vase eller krukke! Ikke et vondt ord om trollhassel, men den er slett ikke eneste sorten som er verd å hente inn. Noen av greinene som er minst like fine, er epletre og lerk (over).
Epletrær er krokete og knudrete og kler julepynten godt. Med andre ord: Nok en grunn til å skaffe seg et epletre til hagen!
En ugle dukket opp da jeg fant frem julekassene fra i fjor. Det hadde visst sneket seg inn noe papirklipp i kobber også. Det nytter tydeligvis ikke å late som om man er upåvirket av trendene! 
Gåsunger i en vase er helt ærlig kjøpt inn hos blomsterhandleren. Slike fine gåsunger har i alle fall aldri jeg klart å finne ute langs landeveien. 
Naturmateriale innendørs gir i det minste et hint og glimt av utelivet og de nye hageopplevelsene som lokker, etter at julehøytiden er gått av stabelen! 

Kunsten å få juletulipaner til å holde

$
0
0
Heldigvis er det ingen lov som sier at juleblomster må være røde. Men de bittesmå, umulige juletulipanene gjør hjertet glad! Stellet kan oppsummeres med tre ord. Sett dem kjølig!

Myke, lyse vidundere

$
0
0
Det er vel en trist tid for deg nå som det er vinter i hagen, sa en kollega til meg nylig. Trist nei! På ingen måte. Så lenge de søte julerosene er i full blomst i hagen, er det mer enn nok for mitt hagehjerte.



Ved inngangspartiet står noen røde juleroser med forseggjorte blomster fulle av detaljer innimellom myke kronblader. De har blomstret hele desember. Det er såpass oppsiktsvekkende nå rett før jul, at folk som kommer innom legger faktisk merke til dem! (Selv om jeg må påpeke dem, i visse tilfelle...)
Inne er det amaryllisenes storhetstid. De er myke og hvite i kronbladene, de også, og hyller julen med sine klokker.

Gode svarte og mørke tulipaner

$
0
0
tulips
Sprettende tulipaner og tomatplanter som stadig må pottes om i større potter, det er tegn som viser at dyrkningssesongen er i gang. Nå er det ikke lenge før de fylte, sene tulipanene spretter, som på bildet over. Blant de vakreste er den mørke Black Hero, som er den svarteste på disse bildene, sammen med papegøyeblomstrende Muriel. 
tulips
Over har jeg samlet noen gode mørke sorter. Det er Antraciet fra venstre, Blue Parrot i midten og til høyre Black Hero. Jeg elsker å kombinere de «svarte» tulipanene med lysere pasteller.
tulips

Tre måneder etter at jeg sådde Sungold-tomater, har jeg nå fått en stor plante som har begynt å sette knopp. Det er så gøy å følge med! 
Tomat vokser virkelig som ugress. Jeg sådde en frøpakke 22. januar, og nå i slutten av april har den begynt å sette knopper. 
tulips
Kjøkkenhagen er stappet med tulipanknoller på begge sider av grusgangen. Dette bildet er fra forrige sesong. Snart er vi der igjen!
tulips
Her ser du tulipanen Purple Prince, over. Bildet under viser Blue Diamond, sammen med Negrita i bakgrunnen. 
tulips
Noen flammefarger er det også plass til. De blir mer avdempet når de får stå sammen med sink, og med lysere tulipaner innimellom. Jeg synes sinkbøtten minner om ei slitt dongerybukse, og tulipanene er en pangfarget sommerlig overdel. 
tulips

«Blå» tulipaner

$
0
0
Blue Parrot er en av de fineste tulipanene, selv om den er lilla – ikke egentlig blå. Også den deilige, fylte Blue Diamond er en av favorittene i vårhagen. Også den er ærlig talt litt lilla. Men fortsatt fin!
I fjor oppdaget jeg Black Hero for alvor. Den passer faktisk godt sammen med Blue Diamond. Nedenfor ses den i selskap med pasteller, som viser hvor anvendelig den er. Black Hero er absolutt blitt en favoritt.

P E O N E R - stell dem i helgen

$
0
0
Peoner er noen av hagens nydeligste stauder, det er ikke annet å si om den saken. Flere har sagt til meg at peonen deres ikke blomstrer. Det er sikkert flere grunner til det. Jeg gir dem kalk, og det virker. Flere eksemplarer som nektet å blomstre, fikk fart på seg etter å ha fått kalk.
Kalke-rådet fikk jeg av Peonmannen Eivind Hansen i Pionhagen.no. Siden jeg har sett så gode resultater av det selv, nevner jeg det for alle som gidder å høre på det. I dag skal jeg til hagesenteret og kjøpe en pose med granulert kalk – det gir minst griseri. Det er bare å strø på kalken, og glede seg til resultatet. Ha ei solfylt helg!

Nødhjelp for inngangspartiet

$
0
0
Hvis du har områder som er for skyggefulle til at rosene vil trives, kan du dyrke skyggetålende valmuesøster der. Sett den gjerne sammen med hvit løytnantshjerte. De kler hverandre, og vil begge ha litt sure og skyggefulle forhold.
Her er de plassert i inngangspartiet. Hoveddøren vender ofte mot nord. Det er en plassering som disse to staudene takler fint. De blomstrer samtidig i juni. Er det ikke altfor fuktig i skyggen din, kan du plassere noen matchende sentblomstrende tulipaner i dette selskapet.

Lavendel – lag egne småplanter

$
0
0
Nå er det på tide å ta saksen fatt, og klippe lavendelen ned. Klipping er en lur måte å få mange nye lavendelplanter på. Stikk avkappet i jorda, det dannes raskt rot! Det beste er nok å dekke med plast i begynnelsen – hvis de står på tørt sted. Jeg gjorde det i fjor, og i år har jeg en rekke gratis småplanter. I år vil jeg prøve begge deler – med og uten plast som dekke.

Peonstell – Du rekker det akkurat

$
0
0
Nå står mer eller mindre bristeferdige peoner i hagen. Noe av den beste tiden å gjødsle dem på, er nå mens knoppene er i ferd med å vokse seg store. Dette rådet stammer fra peonmannen Eivind Hansen i pionhagen.no.

Selv gjødslet jeg mine i går, med en diger neve kalk til hver. Også juleroser og lavendler fikk kalk.
For øvrig anbefales det å gjødlse peoner godt etter blomstring! Da skal de få litt mer kalk av meg.

Hvorfor blomstrer ikke peonene?

$
0
0


Du venter i et år til neste blomstring, og så uteblir den. Man kan dra seg i håret av peonfrustrasjon når hagens vakreste staude nekter å blomstre. Her er en sjekkliste:

1. Står den for dypt? Peoner skal stå med roten to-tre eller maks fem centimeter under jordskorpa.

2. Har den nok sol? Hvis den skygges av for voldsomme, bokstavelig talt altoverskyggende naboer, kan det være peonen ikke får nok kraft til å blomstre.

3. Gjødslet du den altfor kraftig? Hvis du var flink og brukte kalk eller helgjødsel, gikk det trolig bra. Peoner trenger mat. Men hvis de får altfor kraftig gjødsel, for eksempel hønsegjødsel, kan det gå ut over blomstringen.

4. Klippet du av bladverket for tidlig etter blomstring? Peoner som plages av sopp eller virus, trenger å få bladverket fjernet for å begrense angrepet. Men for voldsom fjerning av bladverk for tidlig på sommeren, kan svekke planten. Ta bare bort angrepne blad, og fjern resten av bladverket når frosten kommer.

5. Har du nylig flyttet peonen? Da kan det gå en sommer, forhåpentlig ikke flere, før den blomstrer for fullt igjen. Men du har sikkert ikke flyttet den uten grunn, og det er bedre å gi den en velegnet plassering enn å la den vansmekte et sted der den uansett ikke trives.

6. Har peonen stått og nesten råtnet i alt regnværet? Da kan det være bryet verdt å flytte den til et varmere og tørrere sted. Peoner liker ikke å stå fuktig og kaldt plassert.

7. Har peonen fått mistenkelige rare blader? Det kan være en form for virus eller sopp. Fjern angrepne blader. Dryss over litt ny og frisk jord rundt planten, men pass på at roten fortsatt ikke er mer enn fem centimeter under bakken.

8. Har knoppene kommet, men tørket inn? Tørre knopper kan skyldes flere ting: Hard frost, tørke eller soppangrep. Ved tørke, trenger peonen moderat vanning. Fjern angrepne blader ved soppangrep. Vurder å flytte planten hvis problemet gjentar seg år etter år.

Kilde: Iowa State University, www.ipm.iastate.edu, www.gardeningknowhow.com

Breaking news for Herodes

$
0
0
Julen er en tid da det plutselig er lov å tro på evangeliet, engler og vise menn(!), og det liker jeg. Stjernen i Betlehem ljuser ei bort, men häm, synger Carola. Jeg vil følge bethlehemsstjernen dit den peker. Det er i en enkel stall. Men plutselig ble den viktig for Herodes, hans horde med barnemorderiske soldater som ville drepe barnet, vise menn med dyre gaver. Ensom var egentlig ikke stallen så lenge, plutselig var den breaking news for Herodes. Det endte med engleadvarsel til Josef og de vise menn, og rask evakuering til Egypt. Solen snudde i verdenshistorien, og mørketiden var slutt. Jeg ønsker deg en god jul uten stress!

Anemoner på nyttårsbordet

$
0
0
Jeg har bestilt anemoner fra Aina Stenbergs blomsterbutikk, og de flotte snittblomstene er så delikate både til romjul og nyttår. De fins i blomsterbutikker med godt utvalg.
De hvite er stilrene og passer inn overalt. De er som hvit snø innendørs til jul og nyttår.
Eller gnistrende julerøde anemoner? Man kan bli oppkvikket bare ved synet av disse røde skjønnhetene, der de står på bordet til kaffen. I bakgrunnen skimter du julestjerner som er skåret av en potteplante, og satt i glassvaser. En ny vri! Fortsatt god jul, og godt nyttår!

Tofarget i godteri-farger

$
0
0
Når jeg skal finne en tofarget kombinasjon i hagen, er det med én gang hvitt og rød-stripete jeg tenker på. Her er tulipanen Marilyn, stripet og fin. Sammen med Antraciet. Slike stripete tulipaner blir jeg bare glad av.
 
Og over her ligger noen Carnival de Nice. Maribel har som uketema «tofarget» – se flere innlegg her. Tofarget er også den på alle måter fantastiske rosen Splendens, som Isabella Smith skriver om i sine bøker. Den er lilla på utsiden, med blomster som henger som en klokke. Dessverre er den engangsblomstrende, men jeg kan aldri tenke meg å unnvære den likevel. Den får dele plassen i hagen med de gjenblomstrende.

Dagen er 23 minutter lengre!

$
0
0
Hver dag blir det flere minutter lysere. Nå er dagen allerede 23 minutter lengre enn ved vintersolverv.
Det gjelder å fylle vinduet med vinterens fineste blomster. Her er det amaryllisene kommer inn i bildet.

Hvit januar inne og ute

$
0
0
Snøen gjør januar så lys og lett. Minusgradene står i kø i dagene fremover. Vintervakkert ute, vinterhvitt inne. Og snart er det vår!

En touch av Narnia

$
0
0

Vinteren er den beste tid, og det er den verste tid. Når det er mørketid, og skodden ligger nedover fjellene og nekter å rikke seg, er det vanskelig å få øye på vinterens sjarm. Men når vintersola får snøkrystaller til å glitre i en hage dekket av et tykt melislag av snø, konkurrerer vinteren plutselig om å være den aller fineste tiden i hagen.


Venn med vinteren

$
0
0
– Der hvor alle er venn med vinteren! Slik synger Sissel Kyrkjebø om Norge, i den offisielle OL-sangen fra Lillehammer. Det holder hardt noen ganger å gjøre det beste ut av vintermånedene. Men det hjelper med små potter med løkblomster fra blomsterbutikken. Og heldigvis blir det lysere og lysere for hver dag.
"Gå mot det lyset som flammer i nord. Gå til det landet hvor trollene bor. Der hvor alle er venn med vinteren." (tekst ved Jan Vincents Johannessen)

Roser som bare gir av seg selv #kärlek

$
0
0
Iriser spirer ute i hagen, eranthis står med små gule hoder og klosterklokkene er på vei. Til og med rosene begynner å vise tegn til spiring. Temaet på Blommig fredag er kärlek. Hagen byr på skjønnhetsopplevelser, med voksevillige roser som gir alt hva de makter.
Buketter kan klippes, mens hagen gir av sin store rikdom. Det er nok av ting som skal ryddes og sås, og det gjelder å holde det på et nivå der det fremdeles er minst mulig stress, og mest mulig lystbetont!
Vårhalvåret nærmer seg, og det blir stadig lysere ute. Jeg gleder meg over muligheten til å oppholde meg utendørs, drikke inn dufter, grave litt i hagen, kanskje brenne bål. I helgen skal årets første frø sås, innendørs. Hageopplevelser er et godt ord, som rommer hagegjester og bukettgiveri, og vi har mye godt i vente!
Viewing all 109 articles
Browse latest View live