Quantcast
Channel: RUSTIKK HAGE
Viewing all 109 articles
Browse latest View live

Lavendel – lag egne småplanter

$
0
0
Nå er det på tide å ta saksen fatt, og klippe lavendelen ned. Klipping er en lur måte å få mange nye lavendelplanter på. Stikk avkappet i jorda, det dannes raskt rot! Det beste er nok å dekke med plast i begynnelsen – hvis de står på tørt sted. Jeg gjorde det i fjor, og i år har jeg en rekke gratis småplanter. I år vil jeg prøve begge deler – med og uten plast som dekke.

Peonstell – Du rekker det akkurat

$
0
0
Nå står mer eller mindre bristeferdige peoner i hagen. Noe av den beste tiden å gjødsle dem på, er nå mens knoppene er i ferd med å vokse seg store. Dette rådet stammer fra peonmannen Eivind Hansen i pionhagen.no.

Selv gjødslet jeg mine i går, med en diger neve kalk til hver. Også juleroser og lavendler fikk kalk.
For øvrig anbefales det å gjødlse peoner godt etter blomstring! Da skal de få litt mer kalk av meg.

Sjatteringer av blått

$
0
0
Blålilla kongslys Verbascum ´Violetta´ er god å så selv, til sin egen hage. Det har jeg prøvd, og den blomstret første året. Den kan anbefales for sin høyde, spiraktige vekstform, og ikke minst for sin skjønnhet!
Lavendel har jeg flere ganger sådd selv, men foreløpig har ikke de selvsådde blitt så store som disse jeg har kjøpt. I bakgrunnen lilla sommerfuglbusk Buddleja. Lavendel kler faktisk også lyserøde roser godt, har jeg funnet ut, selv om jeg var litt i tvil om kombinasjonen før jeg testet det ut:
Dette bildet viser hvordan veronika, katteurt Nepata ´Six hills giant´ og lavendel danner sjatteringer av blått.
Blå lerkespore danner gulv for rosene under, når sommeren er på sitt høyeste:

Kattemynte i godt selskap med roser (til høyre, rosen Stanwell perpetual) og peoner, på varme steinheller som er herlige å sitte på og lese rosebøker. 
Blå er en av mine absolutte yndlingsfarger i hagen. Har du noen blå favoritter? 

Fatt mot da, Karl Oskar!

$
0
0
Nå sprenger spirene seg opp, frøene har sprengkraft i seg, og det er så man blir oppmuntret! Har du en dårlig dag, er det på tide å kjøpe en frøpose og se hva som skjer. Fatt mot da Karl Oskar! sa Stompa til Bodø i barndommens bøker. Kanskje man må lese dem på nytt.
Eller kanskje man skal så et frø! Maken til «oppmuntringsråd» skal du lete lenge etter.
Gradestokken viser hvor kjølig det er i rommet der såpottene står, og jeg håper ikke noen hageeksperter ser at jeg ennå ikke har hengt opp ekstralys. Det kommer, det kommer!
Men nå spirer til og med blodbegeret, og alle pottene mine ble sådd på selveste valentinsdagen den 14. februar. Kanskje jeg skal begynne å så hvert år på kjærlighetens dag?

Nordens oliventre

$
0
0
Først står vintergrenene nakne ute. Når de kommer inn, blomstrer de. Det er et lite mirakel! Her er morellgrener fra hagen. Det kreves ingen bruksanvisning, det er bare å skjære. Jeg har hatt noen dager med influensa, og det har vært en slags hell i uhell at jeg hadde blomstrende grener og perleblomster i stua.
Salix helvetica kalles også Nordens oliventre, og er herdig til sone H5. Den får vakre sølvgrønne blader, og kan plantes ut i hagen eller stå ute og pynte i krukke på veranda eller hva du måtte ha. Her står den sammen med perleblomster som snitt. Blomster fra Aina hos Bittens blomster.

Det begynner med snøklokker

$
0
0

Det begynner med snøklokker.

Det er ikke noe spesielt med snøklokker. De vokser overalt, er små og nesten uanselige. Hvite tuer sprer seg til og med bak søppelstativ og under rekker med postkasser. De er så vanlige at de nærmer seg ordinære.

Men det begynner med snøklokker!

Supert gjerde til kjøkkenhage og roser

$
0
0
Nydelige gjerde i naturmateriale, bestående av grener. Passelig luftig, og samtidig skjermende! Høybed i karmer med god plass til trillebår innimellom. Lettstelt og superfint.
Og rundt roser og vårløk, et gjerde av buksbom. Det er bare forbilledlig! Legg merke til hvordan dette lave gjerdet, eller hekken, snor seg gjennom området og skaper rom.
Blå scilla har spredd seg rundt om på plenen. Og under trærne fant vi også en hvitveis-lund da vi var på besøk i fjor vår. Og hvor er vi? I Kristiansand, deilige sørland, i Agder naturmuseum og botaniske hage. De har en stor dahliahage der også, så jeg skal definitivt tilbake dit!! :)

Den store Iris-gåten

$
0
0
100 blå våriris Iris Reticulata Harmony i mars i fjor. I år er det 20! Det er besynderlig og mystisk.
Mindre enn en fjerdedel er tilbake. Kanskje skyldes det snegler? Kanskje er det regn og fukt de ikke liker? Bildet nedenfor viser at vi har en del regnvær.
De står på et lunt voksested, jeg regner med det er rimelig veldrenert også. De ble dekket med sand ved planting for ekstra drenering, og de har hatt en dyne av granbar over seg om vinteren.
Det virker som om hele knollene er borte i år. Kun rundt 20 har spirt i det hele tatt. Jeg lurer på om det kan være snegler som har spist knollene, eller om det er regnet som tar knekken på dem. Har du erfart noe lignende? PS: Alle bildene er fra fjorårets blomstring, siden årets er så redusert.
PS: Et annet sted i hagen har jeg Iris Reticulata Katherine Hodgin, og den ser nesten ut til å økt bestanden siden i fjor.

Krokus-kos

$
0
0
Krokus ´Snow Bunting´ er min foretrukne form for snø i bedet. Og blant de hvite krokusene fins det også en prins:
Prins Claus har en nydelig lilla tegning på kronbladene. Den ses ekstra tydelig når solen befinner seg bak ei sky.
I dag har hagens mange tulipanspirer fått et dryss med kalksalpeter. Flere kunnskapsrike gartnere har forklart meg at tulipanene skal ha næring mens de er på vei opp – for å få kraft til å forhåpentligvis blomstre også neste år. Resten av kalksalpeteren står klar til kjøkkenhagen med frukttrær og bærbusker senere i sesongen!

Skjønnheter å fylle opp hullene med!

$
0
0
Har du huller i bedet der det egentlig burde stått noe fornuftig som en peon eller en rad med juleroser, kan jeg her komme med en liten anbefaling.
Nemlig å så ettårige valmuer akkurat her. Som sorten ´Bridal Silk, over. Jeg har ellers opplevd det som et hodebry å finne plass for valmuer. Det frister ikke akkurat å lage et nytt bed, for så å kun så valmuer der.
Enklere er det å først finne stedet der det er åpen jord, og så drysse frøene ut der. I mitt tilfelle var det ledig rundt rosene. Jeg fjernet masse ugress, og plutselig innså jeg at det ville passe med valmuer nettopp i det nylukede rosebedet. Valmue kan sås på friland. Det eneste vanskelige med det, er ikke å luke småspirene...

Tulipaner – nye favoritter

$
0
0
Endelig er det tulipaner å plukke inn fra hagen, og sette i alle slags kanner og flasker for å studere dem på nært hold.
Denne svarte tulipanen (under) har virkelig vunnet innpass i hagen min denne våren. Den heter Havran, som betyr «ravn» på tjekkisk.
Ikke bare er den fin, den er sterk og har nå stått lenge i bedet. I bakgrunnen over skimtes sorten Mickey Mouse.
Her et tablå inspirert av danske Isabella Smiths bøker, mange av mine tulipansorter kjøper jeg på hennes hjemmeside. Finurlige farger gjør virkelig godt etter en lang vinter. 
Fritellaria Persica danner høy og staselig kontrast til tulipanene. I det store og hele er det utvilsomt de mørkeste tulipanene som er mest spektakulære, og som jeg er mest glad for, side om side med alle de pastellfargede.
De er flotte mange sammen i hagen eller i vasen, men like flotte når de står én og én. 

Irisen sprang ut den første sommerdagen

$
0
0
Denne hvite iris germanica sprang ut akkurat på min 38-årsdag 1. juni. Nærmere sortsnavn vet jeg dessverre ikke.
Lubne skjeggiriser (germanica) var noe av det første jeg kjøpte til hagen, men adskillige år har de nektet å blomstre. Andre sorter iris er mye lettere å få til. Likevel vil jeg ikke oppgi germanicaene.
I bakgrunnen en sky av hvit dagfiol, hesperis matronalis. Nå når tulipanene har gitt seg, står de der og fyller ut i bedet mens rosene er i ferd med å danne knopper rundtomkring.
Det er bare fantastisk å tenne lykter ute om kvelden, som vi kan gjøre det nå. Denne sommervarmen er bare helt utrolig, og i løpet av dagen springer det ut nye ting i hagen. Dagens nyhet var nok en iris som sprang ut, det var iris pseudacorus. Og slik fortsetter det fremover. Rosa salvie og katteurt tilslører sitteplassen ved dagfiolene. Ønsker at denne sommeren blir like varm som den i 2014!

Sommerens beste rose

$
0
0

Det er muligens litt i tidligste laget å velge ut årets rose, men denne sommeren er det en rose som har pekt seg ut som særdeles spesiell. Det er særlig fargen og den nærmest skjødesløse formen som har vunnet hjertet mitt.
Det er Karsten i bloggen Grønne nedslag som bruker ordet skjødesløs for å beskrive vakre roser. Jeg synes det er et godt ord i denne forbindelse. Skjødesløs, skjønn og bringebærbrus-søt i duften er denne historiske rosen som ligger i midten av fatet på bildet. 
Den er omgitt av andre historiske roser, ettersom knoppene springer ut over alt nå. I fjor hadde denne rosen enda mer knall på fargen, men i år har den fått en dyp lillafarge som slett ikke er til å stå for. 
Den er engangsblomstrende, men blomstrer til gjengjeld rikt, med et vell av knopper og blomster. Etter at den har blomstret av, er det heldigvis mange andre remonterende roser som holder det gående utover høsten.
Belle de Crècy er en rose som jeg vil anbefale for den særlig skjønne duften, fargen og for den intense blomstringen, som er så voldsom at du føler deg rik.

Fantastiske Helen Fredholm

$
0
0
Endelig var dagen der da jeg fikk besøke Helen Fredholms kunstneriske hage. Det er utrolig inspirerende og lærerrikt å lese hennes bøker. Og ikke minst: Å se det hele på nært hold!
Her faller jeg pladask for den på alle måter attråverdige rosen the Bishop. Hagen overgikk langt mine forventninger om den, og de var høye! 

The Bishop igjen, rosen som røk rett inn – ikke på ønskelisten, men på handlelisten. Dette var bare noen mobilbilder, og en anbefaling av en hage som virkelig er i en liga for seg! Vi er så heldige som har denne åpne besøkshagen her i Norge. Det er ikke til å tro. Du kan se mye mer på www.fredholm.no.

3 gule som får slippe inn i hagen

$
0
0
vakker høsthage
1: Egentlig er gul slett ikke en del av den superstrenge paletten jeg ønsker å holder i hagen min. Men cosmos ´Bright Lights´ skal jeg så også neste år. De står sammen med mangold som jeg fikk av frø fra Elin med bloggen I hagen ved skauen. Under ser du de høye mangold på rad bak de gule cosmosene, som er sådd av frø fra Isabella Smith.
2: Blomkarsen ´Milkmaid´ er lysegul på en måte som ikke skremmer noen. Den har en nydelig kald måneskinnsfarge. Den røde stengelen i forgrunnen er mangold.
3: Det er i kjøkkenhagen de gule blomstene står. Men rosen Gloire de Dijon får lov til å stå på absolutt hedersplass inni rosehagen. Selv om den er gul-rosa. Du ser den til høyre under.
I den gode sommeren for to år siden, var den mer rosa i fargen. Denne gammeldagse, historiske rosen er så skjønn i sin lyse gyldne fargetone og herlige form, at den får stå på hedersplass i hagen.

Et lite jordbæreksperiment

$
0
0
Jordbær fra de skandinaviske landene smaker av sommer på en vanvittig mye bedre måte enn de importerte, og en lokal produsent forklarte meg at det skyldes våre lange dager med mye lys. Samme produsent mente Korona er det beste bæret, og det har jeg hørt flere produsenter si. Men på selvplukkåkeren der vi kunne plukke alt vi ville som små, var det sorten Senga Sengana de satset på.
Nå har jeg bestemt meg for å teste det ut. Jeg skal plante rader med flere sorter som et ekseperiment – men med samme jord og vokseforhold.

Det er sortene Senga Sengana, Korona og Zephyr jeg skal teste ut. Det viktigste nå er å holde styr på hvem som er hvem. I tillegg til navneskilt, skal jeg skrive det opp innendørs i en bok, så jeg vet hva som er til høyre, venstre og på midten!

Skattejakt i sensommeren

$
0
0
Det slår meg at helt siden mai måned har det vært mulig å oppdage nye ting i hagen som har sprunget ut for første gang. Både i mai, juni og juli har hagen hatt nye skatter når jeg stikker ut av verandadøren om morgenen, eller etter arbeid. Det er ikke alltid plantene får samme farge som på Google, men det kommer jeg tilbake til.
Nå de siste ukene er det valmuer som har begynt å stå for farge- og blomstringsshowet. Over er det Shirley double mix som bruser med kronbladene.
Lauren´s grape har den dypeste lilla på valmueskalaen i alle fall her i hagen. Og årets vakreste, med nye blomster som springer ut hver dag over en lengre periode – det er sorten Violetta Blush. Ikke vanskelig å finne tonen med den!
Ellers er det sommerfuglbuskens tid, som bildet under viser. Jeg er glad for min lilla, men har begynt å jakte etter en blå utgave. Det ser ut til at sorten Buddleja davidii Adonis blue er den mørkeste blå. Noen som kjenner til gode blå sorter? Jeg mistenker at jeg har Black Knight, som er mer lilla enn blå – uansett hva man kan få inntrykk av på Google!
Det var like før jeg skulle til å bestille sorten Black knight, da det gikk opp for meg at noen av Google-bildene lignet mistenkelig på den jeg allerede har i hagen fra før!

Inspirasjonsbilder tulipaner

$
0
0
De skjønneste tulipanene har noe nesten litt gustaviansk over seg. Et snev av Carl Larsson, av noe nesten antikk. De pynter interiøriet og gir det en herlig følelse av noe nostalgisk og engelsk.
Eplegrener er med og understreker den rustikke og totalt uformelle følelsen. Avdempede farger får et fantastisk motspill av det friske grønne løvverket.
Endelig er høstløken begynt å titte frem i nettbutikker og den mest spennende høstjakt av dem alle er i gang – jakten på høstløk! Sorten Angelique, rosa over, er en av de jeg jakter på aller først. Men også rosa Ester må jeg ha hvert år, og de dypt lilla Recreado og nesten svarte Black Parrot.
God høstjakt!

Rikdom på sol og blomstring

$
0
0
Den varme soldagen er brukt utendørs. Bare en kort statusrapport mens det er 25 grader ute i september, og varmt nok til barnebursdag ute. En ekte skjønnhet har nemlig sprunget ut:
Bildet er tatt med mobilen, og viser Baron Girod de L´ain. Den gjenblomstrer helt eksemplarisk. Ikke med mange blomster, men hva gjør vel det, når hver enkelt rose er vakrest i landet her?

Når solen tar over!

$
0
0
Solskinnet gjør så godt, det er så det varmer langt inni sjelen. Det er vel ingen som hadde forventet at det skulle bli SÅ fint vær langt uti september!
Det viser seg at hagen – i alle fall hos meg – er finere nå i september enn den var midt i sommerferien dette året. Over vises gladioler hentet inn fra hagen. Under blomstrer Brother Cadfael, som er den eneste som har holdt det gående hele sommeren med kontinuerlig blomstring.
 
Blant de som blomstrer akkurat nå, er rosene Jacques Cartier, Mary Rose, Sceptered Isle, Shepherdess, Alnwich Rose, Spirit of Freedom, Gertrude Jekyll og Queen of Sweden – alle disse fra Austin. Bare for å lage en oversikt for meg selv og alle andre som måtte være interessert, blomstrer også Louise Odier, Clair Matin, Ferdinand Picard og Rosy Cushion med uforminsket styrke. 
De skal alle være dypt og inderlig velkommen. Flere er også i ferd med å sette knopper, og stauder som staudesalvie sådd inne i mars, samt ettårige lavetara blomstrer så det gnistrer og nesten kviner. Jeg hadde aldri trodd høsten skulle bli høydepunktet i hagen min, men hvorfor ikke? Det er bare å ta imot den sommer vi kan få!
Inkakrage the Torch tiltrekker seg bier. Den ble forspiret inne denne våren, og lyser orange lang vei. Den får stå i kjøkkenhagen og tiltrekke seg bier så ikke fargen krasjer for mye med rosehagen.
Meterhøye kaktusdahlia er sådd fra frø, noen hvite og noen gyldengule skulder ved skulder.
Mer sommer er det i sikte. Det er i grunnen ikke så mye å klage over!
Viewing all 109 articles
Browse latest View live