Quantcast
Channel: RUSTIKK HAGE
Viewing all 109 articles
Browse latest View live

Sommer i en vaskebalje

$
0
0
Her er historiske roser (hovedsakelig fra før 1900) samlet kinn mot kinn. De mange bleke rosa, lyse og dypt mørke fargene matcher hverandre nesten helt utrolig.
Og her er sortene som flyter i baljen: Tuscany Superb (store mørke), Cardinal de Richelieu (blålig), Conrad Ferdinand Meyer, Madame Alfred Carrière, Dronningen av Danmark, Gerbe-rose, Jaqcues Cartier, Ferdinand Pichard, Nuits de Young, Madame Plantier, Comte de Chambord, Louise Odier, Madame Grégoire Staechelin, Albertine, Paul Noël og Souvenir de la Malmaison.
Jeg er så glad i disse nydelige nellikene som jeg har fått fra Jannibele med bloggen Enerhagen. De er fotografert i kveldslys, der de skimrer i sart rosa og blårosa. Det er fantastisk gøy å dele frø og avleggere, enten over internett, eller like rundt dørene!

Se en ekte grøftekant!

$
0
0
En av de aller nyeste tendenser er grøftekant-stil i hage og i krukke. Grøftekanten du ser på bildet, opplever jeg hver sommer når jeg går tur på et sted vi ferierer. Den ser nesten engelsk ut.
Her er det blomsterenger på begge sider av veien. Klarblå blåklokker er dronning i denne enga, sammen med lysende hvite ryllik og ulike typer strå. Det er helt klart en god idé å la hagen få så mange blå blomster som mulig.
Mobilbildene viser det ikke så godt, men her er det blåknapp som gjør grøftekanten til en pryd. Alle bildene er tatt rundt Hunsbedtveien i Kvinesdal, under sommerstevnet i Sarons Dal.

Utendørsliv i august

$
0
0
Det er så deilig å kunne sitte ute i hagen, enten det er med gjester eller i vindens sus med en bok. Så ofte som mulig tenner jeg masse lykter. Sommerfuglbusken er noe av hovedblomstringen nå i intense august.
Men fortsatt er det gang i lavendelblomstringen. Kattemynten har ikke tenkt å gi seg med det første. Og hagens ivrig remonterende roser sprer himmelsk duft, og utgjør diamantene i bedet.
Bedet over her, er hvitt, kun avbrutt av lilla sommerfuglbusk. Jeg vurderer å bytte den ut med en hvit én, slik at alt i bedet er hvitt og lyserosa. Men kanskje det er for galt å grave opp den kraftige busken. Den går en usikker fremtid i møte, men den skal få lov til å bli værende i hagen i alle høve!

Tulipaner i sort og hvitt

$
0
0
Ingenting innleder et nytt sommerhalvår som tulipaner. Og allerede nå er det tid for å planlegge festen. Neste år vil jeg ha sort-hvitt som hovedtema. Queen of night er kanskje den svarteste. Men når sant skal sies, er den altfor høy, rett og slett for svart og ikke verd å dyrke i hagen. Jeg vil heller anbefale et par andre gode mørke sorter. Here we go!
Bukettens mørke karer, er Black Hero og Queen of Night. Av dem er Black Hero uten tvil den mest spektakulære. Den er en fylt og sen sort. Under ser du den spesielle Antraciet, til venstre i bildet. I midten er tre lilla Blue Parrot. De er mer lilla enn de er blå. Men verd å ha i hagen.
Antraciet er blant tulipanene som vekker beundring også hos de ikke-hageinteresserte. Det er en god ting. Kanskje de kan bli inspirert av oss hagegale?!
Den mørkt purpurfargede Muriel er en papegøyeblomstrende tulipan som imonerer med fargemettethet og sunnhet. Det eneste som ikke er så imponerende, er hvor vanskelig det er å få tak i den i Norge.

They had me on «hello»

$
0
0
Stikk innom Den jydske rosenpark i Danmark – om du tør. Det er som å spasere rundt i et levende roseleksikon. Parken ga meg direkte avsmak på Chicago Peace, som jeg egentlig var nysgjerrig på i et anfall av 60-tallsnostalgi. Men det ble for mye Hawaii. Til gjengjeld fant jeg en rekke skjønnhetsåpenbaringer blant den danske roseparkens 20.000 roser. Her er sortene jeg falt for:
Klatrerosen Calypso over, er stripete og skjønn. Den strekker seg i høyden, som den spenstige klatrer den er. En sukkertøy-rose man får lyst til å spise!

En annen favoritt i sukkertøystriper, var sorten Twist. Dette er en busk, med klaser av blomster. Ingen klatrer.

Å tale for de engelske rosene, eller Austin-roser, er som å slå inn åpne dører. They had you on hello. Jeg skal ikke ramse opp alle de gode egenskapene, bare nevne to gode sorter: Glamis Castle
 Austin byr også på mørke toner, som i Tradescant – direkte inn på ønskelisten den også:
Jeg fikk også bekreftet hvorfor jeg elsker et par jeg har fra før, nemlig Mary Rose, som det var et stort felt av i parken:
For ikke å snakke om en av favorittene blant de historiske, Dronningen av Danmark.
Rosehagen kan lære oss et hint eller tre om oppbinding med naturmateriale!
Den tredje stripete rosen jeg falt for, hadde det meget passende navnet Best Impression.
Siste striperose å merke seg, var Candy cover, som er en bunndekkerose:
Roser er sannelig et mangfoldig felt. Hva slags roser liker du best?

Hagens lykkeskillinger legges nå

$
0
0
Med et ivrig forsett om å sette årets første tulipanløk, graver jeg første grop når følgende skjer:
1) Mobilen ringer med to viktige spørsmål som krever øyeblikkelig svar, 
2) Barna kaster jord over de første løkene før jeg har dekket med på våre kanter av landet livsnødvendig dreneringslag av sand,
3) Barna tømmer en stor skål med tulipanløk lagret fra i fjor, hulter til bulter i et nytt hull,
4) En diger regnbyge plasker plutselig ned over mobil, løkguide, løkpakker og barn, og jager oss innendørs.
Tulipansesongen begynner nå når løk skal legges, og jeg kan ikke komme på noe som helst negativt å si om dette arbeidet. Det er spennende å pakke inn de små løkene, ute er det mildt og lyst og varmt, man kjenner lukten av jord og overraskes over hvor intenst sommerblomster og roser tross alt fremdeles blomstrer.
Jeg har for lengst begynt å notere ned hvilke tulipaner som er gravd ned hvor. (På bildet over ser du for eksempel tulipanen Groenland). Det gjelder å ha styr på lykkeskillingene. Bed tegnes opp innendørs med fargevalg og sortsnavn. Med barn i huset har man virkelig en unnskyldning til å spisse blyantene og tegne i vei!
Her er min flinke assistent på fire år med og potter om planter. Riktignok utendørs på innetøfler. Håper på flere varme uker som dette! 

Hvorfor blomstrer ikke irisene?

$
0
0

Noen ganger klør man seg i håret av frustrasjon over iriser som kun lager bladverk. Og aldri blomstrer. Etter nok en sommer uten blomstring, har jeg lett meg frem til en forklaring på fenomenet. Les her hvordan du takler irisene, og får blomstrende skjønnheter med nydelig duft. (OBS: Gjelder spesielt Iris Germanica, de skjønne skjeggirisene).
Svaret på mysteriet fant jeg hos www.irises.org.au: Irisene vil ikke bare ha en plass i solen. De vil ha en svært god plass i solen. Uten konkurranse og trengsel. Sett dem med god avstand mellom, et sted der ugress eller andre planter ikke skygger.
Det tørreste, varmeste stedet i hagen, der andre planter dukker under. Der trives irisen aller best.
Iriser liker nemlig sol og varme. Skjeggirisene har rhizomer som ligner klumperøtter. Disse skal stå og bake i jordoverflaten. En ting er at rhizomene ikke må dekkes av jord og kompost. De skal heller ikke dekkes av naboplanter som presser på. Pass på at irisene virkelig får sol der de står, og at ikke rhizomene skygges av naboplanter og vekster som står i nærheten.
Flytt dem til hagens varmeste sted hvis de ikke oppfører seg. For tette tuer har godt av å deles. 
Vann litt hvis sommeren blir ekstrem tørr. Selv om irisene elsker varme, trenger de likevel vann innimellom. Det er kanskje lett å glemme, siden det alle steder snakkes om hvor varmeelskende de er.
Gi dem en smule nitrogenfattig gjødsel, og vann i de tørreste periodene. Får de en romslig plassering uten påtrengende naboplanter, der de kan «bake» resten av sommeren og samle lys fra sola, skal de nok blomstre til neste år.

Kilde: www.irises.org.au

Hverdagsinspirasjon

$
0
0
Lena Andersons skjønne bøker om Maja (og Linnea) er favorittlektyren hjemme hos oss. Ingen skal få meg til å tro at de er altfor nostalgiske, som jeg leste på en hjemmeside. Jeg vil si de er høyaktuelle, og bør leses av alle barn og voksne! Vi blir aldri lei av dem. Lenas tegninger er en nytelse i seg selv.
Vi har plantet til kjøkkenhagen etter inspirasjon fra boken du ser på bildet. Det ble mandelpoteter, nok til to middager. Her var det virkelig snakk om å slenge ned noen poteter, i all enkelhet. De fikk knapt noe stell. Men de mangfoldiggjorde seg som det naturens mirakel de er. Bildene er tatt i fjorårets septembersol.
Les også Lena Andersons bøker Pia Planter (med Christina Bjørk), Linneas Årbok, Linnea i Malerens hage, Storm-Stina, og mange flere.

Dahlia-kick på kontoret!

$
0
0
Ta med deg en liten blomst eller to fra hagen for å muntre opp ved Pc-en! Denne dahlia, Siemen Doorenbos, gir energi og fargekick i vinduskarmen på hjemmekontoret mitt i dag.

Fortsatt genservær

$
0
0
I senere år har september hatt flere soldager enn juni, ifølge en reporter på radio. Det gjelder å utnytte dagene mens det fortsatt er genservær!

3 gule som får slippe inn i hagen

$
0
0
vakker høsthage
1: Egentlig er gul slett ikke en del av den superstrenge paletten jeg ønsker å holder i hagen min. Men cosmos ´Bright Lights´ skal jeg så også neste år. De står sammen med mangold som jeg fikk av frø fra Elin med bloggen I hagen ved skauen. Under ser du de høye mangold på rad bak de gule cosmosene, som er sådd av frø fra Isabella Smith.
2: Blomkarsen ´Milkmaid´ er lysegul på en måte som ikke skremmer noen. Den har en nydelig kald måneskinnsfarge. Den røde stengelen i forgrunnen er mangold.
3: Det er i kjøkkenhagen de gule blomstene står. Men rosen Gloire de Dijon får lov til å stå på absolutt hedersplass inni rosehagen. Selv om den er gul-rosa. Du ser den til høyre under.
I den gode sommeren for to år siden, var den mer rosa i fargen. Denne gammeldagse, historiske rosen er så skjønn i sin lyse gyldne fargetone og herlige form, at den får stå på hedersplass i hagen.

Høst i hagen – 4 gode ting å gjøre ute nå

$
0
0
1. TULIPANLØK PÅ SALG: Nå har flere butikker og nettbutikker allerede høstløk til nedsatt pris. Ettermiddagssola varer kortere. Folk har begynt å fyre med ved. Men ennå har du tid til å spre løk i krukker og bed før vinteren. 
2: DYNE TIL DINE ROSER: Spesielt viktig er det å dekke jorden med kompost eller annet rundt roser som har skrantet på grunn av sykdommer. På den måten hindrer du at soppen blomstrer opp igjen til neste år (jfr. David Austins bøker/Alan Tichmark «Growing roses»). Fjern gjerne blader som er helt dekket av sykdom. Skjær gjerne ned grener der alt er svart og dødt.
3: DEL STAUDER: Hagebokforfatter Helen Dillon har et fantastisk poeng når hun skriver at det er vakkert med mange stauder på samme sted – og det får du enten ved å bruke mange penger. Eller ved å dele stauder. Jeg har tenkt å ta henne på ordet, og dele hvit og rosa høstanemone, forglemmegeisøster og kanskje et par andre også om jeg rekker det.
4: SAMLE FRØ: Ta inn frø av de fineste av hagens ettårige vekster. Under er konblomst ´Red ball´, løvemunn og cosmos, som aller er gode å ta frø fra.

La deg ikke knekke hvis du ikke er nøtt

$
0
0
Hvis du vil ha andre resultater i år enn i fjor, må du gjøre noe annet i år enn i fjor. Dette kloke rådet må jeg helt enkelt dele på en storm-ulende høstdag som denne. Det var min søster Iris som ga meg det visdomsordet. Dette er en mobiliserende innstilling, som tvinger deg til å tenke nye løsninger og nye alternativer.
På det øverste bildet har jeg brukt en plantestøtte i hjerteform, og trædd kastanjenøtter på den. Hver nøtt har først blitt boret hull i med en drill. Legg merke til den passive formen av verbet. De ble boret hull i, av min mann. Jeg innrømmer det gjerne. Han er typen som sier if you can´t fix it with gaffa tape, you haven´t used enough. En annen innstilling som er verd å ta med seg når høststormen herjer!

Fargebomber med nærmest blomstringsgaranti om høsten

$
0
0
Blommig fredag har fargebomber som fotoutfordring. Sommerfuglbusk holder blomstringen igang langt utover høsten. Lilla er god som kontrast til årstidens gylne, orange og gule farger. Busken er blitt et must for meg, fordi den er en så god sommerfugl-magnet og høstplante.
I bakgrunnen ser du en kaskade av blå katteurt, som på mange måter er en nødvendighet den også. Mer trofast høstplante skal du lete lenge etter. 
Cosmos er ettåringer som kanskje ikke er de mest spennende, men de holder blomstringen i gang virkelig lenge utover høsten! Jeg har plukket cosmos til buketter hele høsten. Sorten Dazzler har en en kald farge, nærmest blårosa. Anbefales!!
Den røde erteblomsten Winston Churchill ble mer enn en anelse for rød for min smak. Jeg har hatt den i barnas bed, og den har blomstret hele sensommeren helt utrettelig. Selv om den er for rød til å bli noen favoritt, frisker den godt opp når høsten får mer og mer feste.
Alle bildene er tatt sent i september. Nå er det vintertid og mørkere ettermiddager, men jeg satser på mye sol i november. I neste innlegg skal jeg kåre min yndlingsrose for dette året, inspirert av Karsten F. med bloggen Grønne nedslag.

Årets beste rose 2015

$
0
0
Rosen som har imponert meg aller mest i år, er denne dyplilla historiske rosen. Her er et triks: Sett én i full sol og én i halvskygge! Det forlenger blomstringen på roser som kun blomstrer én gang om sommeren, slik som denne.
Og husk at de historiske rosene blomstrer minst dobbelt så lenge som peoner. Så jeg kan ikke unnvære denne lilla skjønnheten i hagen. Det er Karsten F i bloggen Grønne nedslag som har inspirert meg til å presentere årets rose i min hage.
Jeg er så glad for at Isabella Smith har skrevet om den i min favorittbok, «Havefryd», slik at jeg ble gjort oppmerksom på denne yndlingsrosen. Navnet er Cardinal de Richelieu!

Suppler gjerne med lilla tulipaner (for vårblomstring) og dahlia (høstblomstring) i samme fargetone. Jeg er spent på om du som leser har en yndlingsrose? Du kan kommentere om du har blogg eller ikke – har du ikke blogg, velg «anonym» under.

Amaryllis: Sett dem nå

$
0
0
Selv om den egentlig er en vårplante, er amaryllis nydelig å bruke som juleblomst. Hvis den skal blomstre til jul, må den handles inn i disse dager, helst med synlig knopp.
Husk at det beste er å vanne på skålen, for at ikke såkalte sørgemygg skal komme svermende. Pass på å holde igjen med vanningen. Ikke gi noe før knoppen skyter godt opp, og begynner å vise farge.

PS: Bildene er tatt hos min flinke søster, Silvia Mydland, som hadde et utall følgere i sin instagram-konto med interiør, til hun la kontoen ned.

Gjett hvem som ble sesongens vakreste!

$
0
0
Høsthagen kan være en begredelig opplevelse. Regn, kollapsende planter, en anelse stress med tanke på alt som må tas inn før frosten biter seg fast. 
Men høsten vi har hatt i år vært ganske annerledes. Det har vært som på film! Gule høstblader mot gråblå grus, knas knas i sprø blader som virvler forbi på gårdsplassen, oppsiktsvekkende milde dager der man kan la jakken ligge igjen i bilen.
Og i høsthagen har jeg en plante som har vist seg å være en ny favoritt. Nemlig hvit høstanemone, Honorine Jobert – høstens høydepunkt:
Den passer perfekt inn i stilen for deg som liker et rent, enkelt uttrykk. På mange måter minner den om en julerose, men den er jo mye høyere! Og så blomstrer den i tiden før julerosene begynner. I år har de overlappet hverandre litt, noen juleroser er allerede i gang! Det er virkelig et høydepunkt i seg selv med juleroser i blomst i hagen i november. Blommig fredag har høydare som tema, se flere innlegg hos Pilgrim.

Kjæl litt for sitrontreet

$
0
0
Sitrontrær og appelsintrær tåler ikke frost. De må derfor stå inne om vinteren, meldes fra gartnerhold (har sjekket med fagfolk som jobber med eksotiske vekster på Flor og Fjære). Heldigvis kan citrustrær takle å stå sydvendt og varmt innendørs. Men ideelle forhold er lyst og kjølig (slik også oliventreet helst vil ha det). Det gjelder bare å passe på at de ikke tørker ut.

Nødhjelp for inngangspartiet

$
0
0
Hvis du har områder som er for skyggefulle til at rosene vil trives, kan du dyrke skyggetålende valmuesøster der. Sett den gjerne sammen med hvit løytnantshjerte. De kler hverandre, og vil begge ha litt sure og skyggefulle forhold.
Her er de plassert i inngangspartiet. Hoveddøren vender ofte mot nord. Det er en plassering som disse to staudene takler fint. De blomstrer samtidig i juni. Er det ikke altfor fuktig i skyggen din, kan du plassere noen matchende sentblomstrende tulipaner i dette selskapet.

Ny sort julerose tåler bedre å stå inne

$
0
0
I hagen akkurat nå står det juleroser i blomst, som et bevis på at det nytter å plante dem ut etter først å ha hatt dem inne! Nå blomstrer flere av fjorårets innendørsplanter utenfor vinduet, hvite juleroser (Helleborus niger). I fjor var de pynt i vinduskarmen innendørs.
Også noen røde juleroser jeg kjøpte tidlig i vår, er plutselig i full blomst. Det er så jeg blir mer positiv til den kalde årstiden med én gang, og tilgir at de øvrige rosene har visnet ned. To store røde juleroser ved inngangspartiet, har overtatt rosenes plass. De gir vinterglede hver gang man går forbi. (Har ikke bilde av dem på grunn av mye regn, bilder fra arkivet.)
Jeg bestilte engang en rød juleroser, som jeg plasserte på samme sted – altså inngangspartiet. Men de visnet bort. Denne gang har jeg kjøpt dem av Inge Høines fra Hageselskapet i nabokommunen, som selv har dyrket frem de flotteste juleroser fra frø. Det gjelder å handle på riktig sted, om man vil lykkes!

Men altså – innendørs. Der trives de også godt, om de passes med vann. Nå er det kommet en ny sort uten blader, som tåler bedre å stå innendørs.
Viewing all 109 articles
Browse latest View live